Gezondheid Geheugen Samenleving Individu Lichaam

Zelfstandig wonen en mobiliteit

 

Auteur: Yvonne Witter


 

Trends bij het wonen

 
Woonwensen van ouderen
Ouderen willen een woning met voldoende ruimte en vrijheid, het liefst met drie of meer kamers voor hobby's en logees. Over het algemeen zijn ouderen tevreden over hun woonsituatie waardoor zij niet graag willen verhuizen. Problemen met de gezondheid is de reden om wel te verhuizen. Dit zijn enkele conclusies uit een aantal recente onderzoeken naar woonwensen van senioren.
 
Burgerinitiatieven
Burgers nemen steeds vaker het heft in handen om hun eigen woonarrangement te creëren. Het kan dan gaan om ouders van kinderen met een beperking , maar ook om burgers die (nog) geen zorg nodig hebben.
Daarnaast is er een groeiend aantal initiatieven van burgers die gezamenlijk voorzieningen in stand houden of opzetten die nodig zijn zo lang mogelijk zelfstandig in hun woonplaats te blijven wonen. Deze burgerinitiatieven komen vaak voor in kleine dorpen. Daar verdwijnen regelmatig voorzieningen. In de brochure Sterke verhalen. Burgerinitiatieven voor voorzieningen in kleine dorpenvan Movisie en de SEV staan vier projecten beschreven: een dorpscoöperatie in Esbeek te Brabant, de dorpswinkel in het Brabantse Sterksel, 'Zorgen voor en door' in Elsdorp in Brabant en het dorpshuis van Oosterend op Texel.
 
Buurtprojecten
Er zijn (digitale) buurt- en ruilprojecten waarbij wederkerigheid en ontmoeten centraal staat. Zo is er de burenhulpcentrale: een eigentijdse manier om mensen die om burenhulp verlegen zitten in direct contact te brengen met mensen die wel eens iets voor een ander willen doen. Een knelpunt hierbij is de vraagverlegenheid van mensen. Het is voor veel mensen toch makkelijker om hulp te geven dan om hulp te vragen.
 
Woonservicegebied

Woonzorgzones zijn ruim 15 jaar geleden ontstaan.In de nieuwe wijk Yburg te Amsterdam werd het begrip voor het eerst gebruikt. Tegenwoordig gebruiken mensen liever de term: woonservicewijk of woonservicegebied. De woonservicegebied is in eerste instantie een denkmodel om te bepalen onder welke voorwaarden mensen die afhankelijk zijn van zorg, in gewone woonwijken met anderen kunnen wonen, maar kan ook als ruimtelijk- en groeimodel gezien worden. (Van Rossum, 2005). In een gemeente of regio zijn meer woonservicegebieden te vinden. Vaak is de ontwikkeling van een woonservicegebied gekoppeld aan bredere projecten gericht op wijkontwikkeling, stedelijke vernieuwing en plattelandsontwikkeling. In de databank van het Aedes-ActizKenniscentrum Wonen-Zorg zijn meer dan 100 woonservicegebieden aangemeld. Dit zijn gerealiseerde gebieden in gebieden 

in ontwikkeling.. ProfessorGeorge de Kam is bezig met onderzoek naar ouderen in woonservice gebieden. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met de Hogeschool Arnhem, SEV en UMCG en richt zich op de opbrnegts van woonservicegebieden voor de ouderen die er wonen. Dit gebeurt aan de hand van 10 woonservicegebieden. Op de website http://www.wonenouderen.nl kunt u meer informatie vinden over het onderzoek. Het onderzoek is onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO), dat gesubsidieerd wordt door ZonMw.

 
Multifunctionele accommodatie
Een multifunctionele accommodatie (MFA) is vaak het hart van een woonservicegebied. Het is het voorzieningencentrum voor wonen, zorg en welzijn.
Een multifunctionele accommodatie is qua opzet en samenwerking meer dan een bedrijfsverzamelgebouw. Het multifunctionele gebruik dient om inhoudelijke afstemming en samenwerking tussen de verschillende organisaties te ondersteunen.Het centrum kan ruimte bieden aan de volgende functies:
  • activiteiten: ontmoeting, restaurant of grand café, recreatie, cultuur, sport, educatie
  • zorg: (integraal) zorgteam, wijkziekenboeg en logeerkamers
  • diensten: informatie en advies, maaltijden, linnenservice, klussendienst, gemakswinkel
  • gezondheid: huisartsen, therapeuten, apotheek, ambulante GGZ
De invulling hangt af van de locatie, de omvang van de wijk en de aanwezigheid van andere functies. Ligt het winkelcentrum vlakbij, dan zal een gemakswinkel niet nodig zijn. Een buurthuis in de directe nabijheid biedt de mogelijkheid om activiteiten te combineren. In een wijk van minder dan 5.000 inwoners zal misschien alleen een afhaalpunt voor medicijnen haalbaar zijn en geen apotheek
 (Bron: KCWZ)
 
Domotica
Domotica of‘slimmehuisautomatisering’is de integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.Het woord 'domotica' is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. Het kan mensen met beperkingen helpen om langer zelfstandig te wonen. Het betreft eenvoudige toepassingen, zoals een intercom, personenalarmering, rookmelders en inbraakalarmering, maar ook complexere en gespecialiseerde voorzieningen, soms bedoeld voor een specifieke doelgroep. Zoals afstandbediening met allerlei functies.Zorg op afstand is zorg die op afstand wordt gegeven met moderne technologische hulpmiddelen.de zorg wordt gegeven aan een zelfstandig wonende wordt gesproken van telethuiszorg.
 

Mobiliteit

Ouderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer Voor alle aan het verkeer deelnemende ouderen van 75 jaar en ouder is de kans op overlijden per afgelegde kilometer ongeveer zes keer zo hoog als gemiddeld(Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). Onder 50 plussers vallen relatief veel slachtoffers met de fiets.  De meeste ongevallen met fietsers vinden plaats binnen de bebouwde kom. Maar vervoer is essentiële voorwaarde voor participatie. Net als bij de woonvormen is de diversiteit aan vervoersmogelijkheden enorm toegenomen. Er is vervoer op maat, er zijn scootmobiels (scooters met drie of vier wielen, die elektrisch aangedreven worden), rollator, belbussen, stadmobielen etcetera.
Volgens ANBO voor 50-plussers speelt het merendeel van alle verplaatsingen (ca. 80%) door ouderen zich af in de directe woonomgeving. Deze ouderenbond pleit voor een fysiek toegankelijke woonomgeving.
http://www.anbo.nl/pdf/brochurestoepstraat.pdf