Gezondheid Geheugen Samenleving Individu Lichaam

Over de Canon van de Gerontologie


 

Sinds Frits van Oostrom zijn Canon van Nederland heeft ge­presenteerd in een aantrekkelijk internetprogramma heeft deze vorm om kennis te maken met de inhoud van een wetenschaps- of een vakgebied snel aan populariteit gewonnen. Onder een canon wordt een geheel aan belangrijke gebeurtenissen, teksten, personen, proces­sen of voorwerpen verstaan. Ouder worden is een proces met veel aspecten. Daarom is deze canon niet gebaseerd op chronologie zoals veel andere canons, maar zoomt zij in op vijf domeinen van ouder worden.
 
Met deze manier van presenteren hopen wij het vakgebied voor een groot publiek toegankelijk te maken. Ook de gerontologie, voor de toekomst een belangrijke wetenschap, kan zo op een positieve manier onder de aandacht gebracht worden. Dat is wat de initiatiefnemers met de Canon van de Gerontologie beogen.

Het idee voor het ontwikkelen van een Canon van de Gerontologie is vanaf begin 2009 uitgewerkt door een stuurgroep bestaande uit Marja Aartsen (VU, Amsterdam), Paul van der Kooij (Vilans), Ria Wijnen (NVG) en Boudewijn Chorus (Geron).

 

Eind 2010 heeft een subsidie van het fonds Sluyterman van Loo de start van de Canon van de Gerontologie mogelijk gemaakt. De canon is officieel gelanceerd tijdens de Geriatriedagen 2011.

 

Opmerkingen en suggesties zijn welkom via het contactformulier.